17 kwi 21:15
Maslanek: n≥5
x=n−4
k=n−5
x−k = n−4 − n + 5 = 1
Zatem ten Twój symbol to n−4 po 1. Zatem n−4=6. Czyli n=10
17 kwi 21:18
Julian: to jest symbol Newtona i nie wiem czy tak go można po prostu rozpisać
17 kwi 21:22
Maslanek: Nie można.

Ale nie wiem jak się robi takie ładne nawiaski jak Ty

Korzystasz z własności, że n po k = n po (n−k). Oraz, że n po 1 = n
17 kwi 21:23
17 kwi 21:25
krystek: | (n−4)! | |
| =6 |
| (n−5)![(n−4)−(n−5)]! | |
17 kwi 21:25
Eta:
Kliknij
Maslanek w ten link
17 kwi 21:26
Julian: no ale to chyba inaczej się takie rzeczy rozpisuje
17 kwi 21:26
Julian: | | (n−5)!(n−4) | |
czyli |
| =6 czyli n−4=6 czyli n=10? |
| | (n−5)! | |
17 kwi 21:28
Julian: tak?
17 kwi 21:28
Maslanek: Tak.
Ale spokojnie można skorzystać z własności symbolu Newtona. Nie po to je wymyślono, żeby je
zaniedbywać.
Dzięki Eta. Wiem, że takie coś istnieje, ale czasem się szukać nie chce

Wygodniej napisać i
liczyć, że ktoś zrozumie.
17 kwi 21:30
krystek: yes
17 kwi 21:31
Eta:
17 kwi 21:31