rozwiaz nierownosc wymierna
olek: x2+4x+4/x2−4>0
17 kwi 21:13
asdf: tak o

:
17 kwi 21:17
Dorotaz: dziedzina x∊ R\{−2,2}
x
2+4x+4 > 0
Δ=16−16 > 0
x∊ (−
∞,−2) v(−2,+
∞)
nie jestem pewna, ale chyba tak
17 kwi 21:24
Dorotaz: o odpowiedz chyba inna (−∞, −2)v(−2,2)V{2,+∞) cos namieszałam chyba
17 kwi 21:28
Jolanta:

(x+2)(x−2)≠0
x≠−2 x≠2
(x
2+4x+4)(x
2−4)>0
(x+2)
2(x
2−4) jezeli nie widzisz,że mozna skorzystać ze wzoru (a+b)
2 liczysz Δ
Δ=16−16=0
x
2+4x+4=(x+2)(x+2)
(x+2)(x+2)(x+2)(x−2)> zaczynam rysować od prawej strony nad osia x bo a>0
przecinam os x=2 idę pod osią do x=−2
x=−2 jest pierwiastkiem trzykrotnym czyli nieparzystym wiec wykres przechodzi(przy parzystych
nastepuje odbicie)
x∊(−
∞,−2)v(2,
∞)
17 kwi 21:31
MQ: Wzięłaś pod uwagę tylko przypadek, kiedy x2−4>0
Musisz jeszcze rozpatrzyć przypadek, kiedy x2−4<0
17 kwi 21:31
Jolanta:
| | a | |
tak mnie uczyli |
| >0 jezeli a*b>0 |
| | b | |
a>0 i b>0 to a*b>0 a<0 i b<0 to a*b>0
17 kwi 21:45
Jolanta: Moze ktoś sie wyjaśnić ?
17 kwi 22:08
krystek: (x+2)
3(x−2)>0⇒x∊(−
∞,−2)U(2,
∞) a jak inaczej?
17 kwi 22:12
Jolanta: MQ miał jakies wątpliwości co do mojego rozwiązania
17 kwi 22:35
krystek: Nie wiem o co MQ chodziło ,' Może się odezwie.
17 kwi 22:36