sprawdz czy podane ciągi są arytmetyczne i okresl ich monotonicznosc
kilomiesazjemdzisajrazemztobą:
b
n=n+1
b
n=n
2
17 kwi 21:12
Maslanek: 1) tak, rosnący
2) nie, rosnący hiperbolicznie
3) nie, rosnący
4) tak, malejący
17 kwi 21:14
kilomiesazjemdzisajrazemztobą: no ale jak to rozpisac zeby to sprawdzic?
17 kwi 21:32
Eta:
Zjedz mięsnego jeża
17 kwi 21:33
kilomiesazjemdzisajrazemztobą: zjem^^ale najpierw musze obczaic te zadank
17 kwi 21:35
kilomiesazjemdzisajrazemztobą: zjem^^ale najpierw musze obczaic te zadank
17 kwi 21:35
Maslanek: Eta dowciapna

Yhm... Wzór ogólny ciągu arytmetycznego to a
n=a
1 + (n−1) r
1)
r=1
a
1=1
| | 3 | |
2) 1+ |
| − zależność odwrotnie proporcjonalna (nieliniowa − nie chcemy) |
| | n | |
3) n
2 − nie ma stałej różnicy (1, 4, 9 ,16, 25...)
4)
a
1 = 4
r = −1/2
17 kwi 21:37
krystek: skojarz z wykresami funkcji, bo ciąg jest funkcja określoną na liczbach naturalnych!
i tak
f(x)=x+1 ⇒liniowa , rosnąca
| | x+3 | |
f(x)= |
| ⇒hiperbola itd |
| | x | |
A sprawdzamy czy ciąg arytmetyczny:
a
n+1−a
n=r ( stała liczba)
17 kwi 21:37
kilomiesazjemdzisajrazemztobą: mogłbys mi ten drugi i trzeci przyklad bardziej rozjarzyc

17 kwi 21:38
Maslanek: 3)
r
1 = 4−1 = 3
r
2= 9−4 = 5
r
3 = 16 − 9 = 7
r
1≠r
2≠r
3≠r
Nie masz stałej różnicy, więc nie masz też ciągu arytmetycznego (w nim jest stała różnica)
Dla n = 1: 4
Dla n = 3: 2
Znowu nie ma równości. Nie jest to ciąg arytmetyczny.
Ta 2 i 3 w mianowniku to przeskok między kolejnymi wyrazami. Od 1 do 3 są dwa wyrazy (2, 3), od
3 do 6 3 wyrazy (4, 5, 6).
17 kwi 21:48
kilomiesazjemdzisajrazemztobą: okej dzieki juz kapuje
17 kwi 22:00