wielomiany
americano: wielomian w(x)=(x−1)2* x + (x−1)2 można zapisać w postaci :
17 kwi 20:59
Dorotaz: w(X) = (x+1)(x−1)2
17 kwi 21:04
krystek: tak!
17 kwi 21:05
krystek: ups, to nie americano podaje.
17 kwi 21:06
americano: odpowiedzi do wyboru to : a. w(x)=(x−1)3
b. w(x)=(x−1)(x2−1)
c. w(x)= (x−1)2*x2
d. w(x)= x((x−1)2+1)
17 kwi 21:11
Dorotaz: W(x) = (x2−2x+1)*x+x2−2x+1 = x3−2x2+x+x2−2x+1 = x3−x2+−x+1 = x2(x−1)−(x−1) =
(x−1)(x2−1)= (x−1)(x−1)(x+1) nie tak? czy robie to źle?
17 kwi 21:11
Dorotaz: no odpowiedź b by mi pasowała
17 kwi 21:12
americano: tak faktycznie to b. dziękuje
17 kwi 21:15
krystek: tylkob) bo (x−1)(x−1)(x+1)=(x2−1)(x−1)
17 kwi 21:17