Oblicz sumę wszystkich liczb podzielnych przez 4 i mniejszych od 200
lejdi-: Oblicz sumę wszystkich liczb podzielnych przez 4
i mniejszych od 200
17 kwi 20:55
Eta:
Takich liczb jest nieskończenie wiele

Sprawdź czy dobrze napisałaś treść zadania !
17 kwi 20:59
Saizou : a może chodziło o naturalne i mniejsze od 200?
17 kwi 21:00
Maslanek: Skoro nieskończenie wiele to rozbieżne do nieskończoności

. I tak do zrobienia
17 kwi 21:01
Maslanek: do minus
17 kwi 21:01
lejdi-: dokładnie takie zadanie jest w ksiązke... ale chyba chodzi o naturalne mniejsze od 200
17 kwi 21:03
Jolanta: 4,8,12,16...196
a1=4 r=4
an=196
an=U{a1+(n−1)*r
196=4+(n−1)*4
wyznacz n pózniej sumę
17 kwi 21:04
Eta:
Jak widzę to zapewne
Maslanek Ci policzy wartość tej sumy
17 kwi 21:04
Maslanek: S= 490 dla naturalnych
S= −∞ dla wszystkich
17 kwi 21:16