trygonometria
agags92: wiedzac ze 47 oblicz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych
17 kwi 20:46
krystek: co?
17 kwi 20:47
17 kwi 20:47
agags92: tak
17 kwi 20:51
agags92: cos 47
17 kwi 20:56
krystek: | | 4 | |
Zapis prawidłowy:cosx= |
| |
| | 7 | |
17 kwi 20:57
Maslanek: sin
2 x + cos
2 x = 1
17 kwi 20:58
agags92: a dokładniej
17 kwi 21:04
Maslanek: korzystasz z tych wzorów... rozwiązujesz układ równań z dwóch pierwszych. wyznaczone wartości
wstawiasz do wzoru na tg x.
sin x = 6/7 lub sin x = − 6/7
stąd tg x = 1,5, więc ctg x = 2/3
17 kwi 21:06
Jolanta: | | 4 | |
podstawias |
| za cos x do wzoru na jedynkę trygonometryczną i liczysz sin x |
| | 7 | |
17 kwi 21:06
Maslanek: Aha. tg x również może być −1,5 i ctg x może być −2/3. Takie tam zaniedbanie
17 kwi 21:19