Funkcja kwadratowa
Mira: Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej f(x)=−2(x−1)(x−b) znajduje się w
punkcie W(12, 412). Wyznacz zbiór wszystkich argumentów, dla których funkcja f
przyjmuje wartości nieujemne.
17 kwi 20:44
krystek: wyznacz b podstawiając współrzędne W
a następnie f(x)≥0
17 kwi 20:45
Mira: To znaczy jak? Nadal nie rozumiem.
17 kwi 20:53
Saizou : | | 1 | | 1 | |
podstaw do wzoru x= |
| , a y=4 |
| |
| | 2 | | 2 | |
17 kwi 20:54
Mira: Aaaa... Dzięki.
17 kwi 20:56
krystek: | | 1 | | 1 | |
lub y=−2(x− |
| )+4 |
| postać kanoniczna |
| | 2 | | 2 | |
17 kwi 20:56