:(
Dudek: MOŻE KTOŚ POMÓC
W trójkącie równoramiennym podstawa AB ma długość 8 cm. Promień okręgu, stycznego w
punktach A i B do prostych zawierających ramiona AC i BC trójkąta, ma długość 5 cm.
Oblicz pole trójkąta ABC
19 kwi 13:40
:): rezerwacja
19 kwi 14:19
Bogdan:

|AD| = |DB| = 4, 4
2 = 16,
|AE| = |BE| = 5, 5
2 = 25,
Kąty CAE, CBE, CAD, CBD są proste.
Z twierdzenia Pitagorasa |DE| =
√25 − 16 = 3.
Trójkąty ADE i ADC są podobne (dlaczego?)
34 =
4|CD| stąd |CD| =
163
Pole powierzchni trójkąta P =
12|AB| * |CD|
19 kwi 14:25
Bogdan:
Przepraszam, ale rozpoczynając pisanie nie widziałem rezerwacji i jej też
nie dokonałem
19 kwi 14:29