Oblicz brakujące wyrazy ciągu arytmetycznego
lejdi-: Oblicz brakujące wyrazy ciągu arytmetycznego:
x; 17;x ; x; 8.
17 kwi 20:43
Eta:
a2=17 a5=8
to: a5−a2=3r ⇒ 3r= −9 ⇒ r= −3
a1= 17−2r =....
a3= 17+r =...
a4= 8−r=....
17 kwi 20:45
Eta:
20,17,14,11, 8
17 kwi 20:47
kinia: x;2;−1;x;−7;x;−13
12 cze 18:27
kinia: Oblicz brakujące wyrazy ciągu arytmetycznego:
x;2;−1;x;−7;x;−13..
12 cze 18:29
PW: I brawo dla tego geniusza, który wszystkie brakujące wyrazy oznaczył tym samym symbolem x.
Jednak lepiej było, gdy dzieciom rysowano okienka, w które można było wstawić cokolwiek.
◯,17,◯,◯,8
Teraz rozumiem − wpisz w kółeczka brakujące wyrazy ciągu arytmetycznego.
Kiedy widzę trzy "x", to myślę, że trzeba wstawić tę samą liczbę 3 razy. Biedne dzieci.
12 cze 19:32
PW:
Jestem zdrowy psychicznie
Jestem zdrowy psychicznie
Jestem zdrowy psychicznie
Jestem zdrowy psychicznie
Wczoraj nie było kwadracików, tylko iksy.
13 cze 18:22
PW: A dzisiaj są znowu iksy. Ja wiem, kto się tak okrutnie bawi.
14 cze 21:11
Eta:
14 cze 21:14