Rozwiąż równania i nierówności wielomianowe.
Patryk: Witajcie, mam problem z równaniami i nierównościami wielomianowymi. Będę wdzięczny jak mi
pomożecie z tymi przykładami:
(Możecie zrobić same wyliczenia bo wykresy potrafię zrobić tylko najgorzej mi idzie z samym
wyliczeniem)
a) 4x3 − x2 − 8x + 2 = 0
b) 4x3 − 2x2 = 7x
c) x3 + x2 − 2 = 0
d) x4 − 2x2 − 8 = 0
e)2x3 − 3x2 + 2x − 3 = 0
f) x2 − x + 1 − x3 = 0
NIERÓWNOŚCI:
a) (1−x2)(x2 − 7x − 12 ) ≥0
b) x3 − 7x − x + 7 ≤0
c) 3x3 − x2 + 6x −2 > 0
d) x3 + 3x2 + x + 3 ≤ 0
e) (10 − x) (x2 + 5)>0
17 kwi 20:42
Patryk: Nikt mi nie jest w stanie pomóc?

Chociaż zróbcie mi jakieś dwa równania i jedną nierówność

Proszę, jutro mam zaliczenie.
17 kwi 20:54
lejdi-: a)x2(4x−1) −2(4x−1)=0
(4x−1)(x2−2)=0
(4x−1)(x−√2) (x+√2)=0
⇒x=1/4 ⇒x=√2 ⇒x=−√2
17 kwi 21:01
Magda 87: b) 4x3−2x2−7x=0
x(4x2−2x−7)=0
x=0 lub Δ=b2−4ac
Δ=4+98=102
x1=2+√1028
x2=2−√1028
17 kwi 21:07
Magda 87: nierówność e)
x=10 lub x=√5 lub x= − √5
17 kwi 21:09
Magda 87: d)
x4−2x2−8=0
x2(x2−2)−8=0
(x2−8)(x2−2)=0
x=√8 lub x=−√8 lub x=√2 lub x=−√2
17 kwi 21:12
Patryk: Dzięki wam bardzo za pomoc, tylko taka moja mała uwaga : chyba nie może być w tej nierówności
x=√5 lub x= − √5 ponieważ w przykładzie e) nie ma minusa w drugim nawiasie. Czyli mam
traktować ten nawias że nie ma rozwiązań dla niego czy jak ?
17 kwi 21:15
Mila: f) x2 − x + 1 − x3 = 0
−x3+x2−x+1=0
x3−x2+x−1=0
x2(x−1)+(x−1)=0 dokończ, jak Ci Koleżanki i koledzy wyżej pisali.
17 kwi 21:19
Magda 87: ok, x=10 lub x=√5
17 kwi 21:20
Jolanta:

x
2+5≠0 nigdy
przy nierównosciach odpowiedzia są przedziały
(10−x)(x
2+5)>0
(10−x)(x
2+5)=0
x=10
−x*x
2=−x
3 a<0 zaczynamy rysowac wykres od prawej strony pod osią x przecgodzi przez x=10
x∊(−
∞,10)
17 kwi 22:17