Oblicz sumę podanych wyrazów ciągu arytmetycznego
lejdi-: Oblicz sumę podanych wyrazów ciągu arytmetycznego: Sn = − 34 – 38 – 42 − ... – 126 .
17 kwi 20:37
Maslanek: a
1= − 34
a
n = −126
r = −4
| | a1+an | |
Liczysz liczbę wyrazów i korzystasz ze wzoru na sumę |
| * n |
| | 2 | |
17 kwi 20:38
lejdi-: dziekuje bardzo
17 kwi 20:41
lejdi-: a jak mam ta liczbe wyrazow obliczyc?
17 kwi 20:48
Eta:
| | an−a1 | |
n= |
| +1 = ......= 24 |
| | r | |
17 kwi 20:50
Maslanek: a
n=a
1 + (n−1) r
17 kwi 20:50
asdf: a
1 = − 34
a
n = −126
a
n = a
1 + (n − 1) * (−4)
a
n = −34 − 4n + 4
a
n = −4n − 30
−126 − −4n − 30
−96 = −4n ||

−4)
24 = n
17 kwi 20:51