Ciąg liczbowy (a_n) jest określony wzorem
Ani_18: Ciąg liczbowy (an) jest określony wzorem
1 dla n podzielnych przez 3
an = { 2n − 4 dla n, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1
5 dla n, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 2
a) narysuj tabelkę dla n ∈ {1, 2, ..., 7} oraz dla n ∈ {1195, 1196, ..., 1200}
b) Sporządź wykres dla 2 < n < 7
c) Oblicz sumę 1200 poczatkowych wyrazów ciągu (an)
bardzo proszę o pomoc
19 kwi 13:37
Ani_18: pomoże ktoś

proszę
19 kwi 23:16
Basia: Rozwiązuję
20 kwi 01:28
Basia:
1 → 2*1−4 = −2
2 → 5
3 → 1
4 → 2*4−4 = 4
5 → 5
6 → 1
1195 → 2*1195 − 4 (policz)
1196 → 5
1197 → 1
1198 → 2*1198−4 (policz)
1199 → 5
1200 → 1
wykres to punkty (3,1) (4,4) (5,5) (6,1)
1 + 5 + (2*3−4) + 1+ 5 + (2*6−4) +.....+1 + 5 + (2*1200−4) =
400*1 + 400*5 + (2*3 − 4) + (2*6 − 4) +....+(2*1200−4) =
2400 + S
n
S
n jest sumą ciągu b
n = 2*3n − 4 = 6n − 4
b
n jest ciągiem arytmetycznym (musisz to wykazać, badasz b
n+1−b
n)
b
1 = 2*3*1−4 = 2
r = 6
b
n = 2*1200−4 = 2396
6n − 4 = 2396
6n = 2400
n = 400
| | b1 + b400 | |
liczysz S400 = |
| *400 |
| | 2 | |
dokończ obliczenia
20 kwi 01:41
Ani_18: dziękuję bardzo
20 kwi 09:23