MQ: Na ładunek poruszający się w polu magnetycznym działa siła Lorenza
F=q(v×B), gdzie × oznacza mnożenie wektorowe, ale ponieważ B jest ∟ do v, więc
F=qvB
Ta siła zakrzywia tor ładunku i dla pola B prostopadłego do V będzie to ruch po okręgu, więc F
jest siłą dośrodkową, która w ruchu po okręgu równa się:
Mamy więc:
| mv2 | |
| =qvB stąd dostajemy:
|
| r | |
| v | |
| =ω −− prędkość kątowa, czyli mamy:
|
| r | |
| | qB | | 2π | |
ω= |
| , a okres obiegu, to |
|
|
| | m | | ω | |
| | 2πm | |
Więc okres obiegu T= |
|
|
| | qB | |
m −− masa elektronu, q −− ładunek elektronu, B −− indukcja pola magnetycznego