ważne!!!
Marko: Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 2 karty. Oblicz prawdopodobieństwo że będą to karty
różnych kolorów?
17 kwi 20:15
Marko: Pomocy

!
17 kwi 20:41
Maslanek: 13/52 * 38/51
17 kwi 20:42
Maslanek: Nawet chyba cztery razy tyle
17 kwi 20:43
Maslanek: 4* 1/3 * 39/51
Już nie wiem −,−
17 kwi 20:50
Marko: sam nie jesteś pewien?
17 kwi 20:51
Maslanek: To trzecie wydaje się już logiczne.
17 kwi 20:52
Marko: ale nie dla mnie. pomóżcie mi błagam

17 kwi 20:53
Maslanek: Dla mnie to wygląda tak.
Losuję kartę jednego koloru z 52 kart (szanse: 13/52 = 1/4)
Następnie zostaje mi już 51 kart i mam wyciągnąć inny kolor (39/51 − odejmuje 12 kart koloru
poprzedniego, które zostały)
Takich przypadków mam cztery. Dla każdego koloru podobnie.
Czyli 4* 1/4 * 39/51
17 kwi 20:55
Marko: No teraz już jaśniej
17 kwi 20:57
Aga1.: | | | | 52! | | 51*52 | |
IΩI= | = |
| = |
| = |
| | | 2!*50! | | 2 | |
Są 4 kolory, po 13, każdego koloru
k
1,k
2, k
3, k
4
{k
1, k
2},{k
1,k
3}{k
1,k
4}, {k
2,k
3} {k
2,k
4}, {k
3,k
4}
| | 6*13*13 | | 39 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 51*26 | | 51 | |
17 kwi 22:15