układ równań
Wera: rozwiąż układ równań
y=x2−4x−5
y=x−5
mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak to rozwiązać? ja myślałam, że trzeba obliczyć deltę z
pierwszego wyrażenia i potem podstawić x, ale to chyba nie tak...
17 kwi 20:12
Mateusz:
Nie nie tak

bo to układ równań a nie samo równanie kwadratowe
w jednym i drugim rownaniu mamy y=..... wiec
x
2−4x−5=x−5 ...poredukuj i doprowadz do postaci ....=0 i dopiero rozwiąż powstałe równanie
kwadratowe
17 kwi 20:18
bc: x2−4x−5=x−5
x2−5x=0
x(x−5) = 0
x=0 i x=5
17 kwi 20:19
bc: x2−4x−5=x−5
x2−5x=0
x(x−5) = 0
x=0 i x=5
17 kwi 20:19
bc: oj wysłało 2x, wybaczcie.
17 kwi 20:19