GEOMETRA A NALITYCZNA!!
dd: czy ktos mi moze pomoc bo ma problem z z geometria analityczna a mianowcie wyznacz rownanie
prostej przechodzacej przez A=(−1,2) rownoleglej do prostej x−4y= pierwiastek z 2
17 kwi 20:08
dd: oraz wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkt A=(3,−2)i prostopadlej do prostej x+
3y=6
17 kwi 20:10
17 kwi 20:11
dd: ja wiem tylko tam sa przyklady tylko dwa po jednym do zadanu i jest inne prosta bo napszyklad w
tym pierwszym zadaniu na tej stronie jest przyklad z prosta y=2x+4
17 kwi 20:13
dd: a tutaj jest samo x bez niczego i w jednym zadaniu i drugim i wlasnie nie wiem jak to
rozkminic....a jutro sprawdzian bardzo wazny
17 kwi 20:14
dd: w przykladach postac prostej byla zupelnie inna dlatego sie teraz pogubilem
17 kwi 20:15
17 kwi 20:15
krystek: Z postaci ogólnej przechodzisz na postać kierunkową prostej ,czyli wyznaczasz y
17 kwi 20:16
dd: a moglbys mi to rozpisac bylbym bardzo wdzieczny
17 kwi 20:17
dd: zarowno w tym jak i w pierwszym zadaniu
17 kwi 20:17
dd: skad Ci sie wzielo te − jeddna trzecia

?
17 kwi 20:18
krystek: A jak rozwiążesz takie równanie
3x=7?
17 kwi 20:21
krystek: | | 1 | |
Dzielisz przez 3 lub mnożysz obustronnie przez |
| |
| | 3 | |
17 kwi 20:21
dd: aha i pozniej tak jak napisales wczesniej podstawiam pod wzor ogolny y=ax+b i licze te rownanie
tak
17 kwi 20:24
dd: czyli mam juz wektor a = − 1/3 i podstawiam wartosci pod wzor y=ax+b licze b i pozniej jak
wylicze podstawiam i mam rownanie dobrze rozumuje?
17 kwi 20:28
dd: a nie tak ja napisalem to by bylo dla rownoleglej w tym przypadku trzeba inaczej
17 kwi 20:30
dd: rozpisz mi te dwa zadania jak mozesz Krystek:(
17 kwi 20:31
krystek: y=ax+b a jest współczynnikiem kierunkowym!
II zad
| | 1 | |
prostopadła y=a2x+b i teraz w−ek prostopadłości − |
| *a2=−1⇒a2=3 |
| | 3 | |
y=3x+b podstawiasz A(3,−2) i wyliczasz b
−2=3(3)+b ⇒b=−11
y=3x−11
17 kwi 20:40
dd: dzieki prostopadla juz rozumiem tylko w tym pierwszym ten pierwiastek tak jak mowiles trzeba i
w pierwszym zamienic na postac kierunkowa probuje chce podzielic przez 4 zeby zostawic golwego
y ale jak podzielic 4 przez pierwiastek z 2

?
17 kwi 20:44
dd: takie bedzie postac kierunkowa w pierwszym zadaniu y=−1/4x+PIERWIASTEK Z 2


JAK TAK TO JUZ
ROZUMIEM
17 kwi 20:50