Oblicz prawdopodobieństwo
Madzik: W urnie znajduja sie losy. wsrod nich 8 wygrywajacych i 7 przegrywajacych. wybieramy dwa losy.
Oblicz prawdopodobienstwo wybrania co najmniej 1 wygrywajacego.
Proszę o pomoc
17 kwi 20:05
Shimmer: | | | |
Ω= | bo wybieramy dwa losy sposrod 15. |
| | |
teraz obliczmy zdarzenie przeciwne do podanego czyli kiedy wylosujemy dwa przegrywajace
| | A' | |
nastepnie obliczamy P(A') czyli |
| w koncu liczymy P(A)= 1 − P(A') |
| | Ω | |
powinno byc dobrze
17 kwi 20:39
Madzik: Nic nie rozumiem...

Mozna jeszcze raz dokladnie i na drzewku ?
17 kwi 20:50
Shimmer: rozumiem ze masz podstawowa matme

wiesz co to sa kombinacje itd?
17 kwi 20:52
Madzik: tak ma podstawe... nie mam pojecia
17 kwi 20:57
Madzik: Mozesz wytłumaczyć?
17 kwi 21:03
Shimmer: postaram sie jak najprosciej wytlumaczyc

najpierw musisz obliczyc omege czyli takie cos Ω. w
tresci mamy ze losujemy dwa losy a wszystkich jest 15( 8 wygrywajacych i 7 przegrywajacych)
| | | |
czyli korzystamy z kombinacji | − po rozpisaniu wyglada to tak: |
| | |
to jest omega a ten wykrzyknik przy liczbie to silnia.
teraz masz obliczyc zdarzenie kiedy wygrywa przynajmniej 1 z wylosowanych losow, ale latwiej
obliczyc kiedy oba przegrywaja a ppozniej z tego obliczyc to pierwsze prawdopodobienstwo. stad
| | | |
A'= | bo jest 7 przegrywajaych i wlasnei sposrod nich losujemy. teraz to |
| | |
prawdopodobienstwo
teraz aby otrzymac rzadane prawdopodbienstwo wykonujemy dzialanei P(A)= 1 − P(A') i koniec, w
razie watpliwosci pytaj
17 kwi 21:10
Madzik: woow, to jest kosmos ale jakos musze do tego dojsc. a czy mozesz zrobic to na drzewku?
17 kwi 21:22
Shimmer: nie wiem jak to zrobic na dzrewku przykro mi
17 kwi 21:26
Eta:
Drzewka jeszcze nie kwitną
17 kwi 21:27
Shimmer: dokladnie, na drzewku potrafie trudniejsze zadania robic tylko

kiedy konsekwencja wyboru
czegos jest cos innego
17 kwi 21:31
Madzik: No ale i tak dzieki
17 kwi 21:35
Gustlik: Madzik, chcesz takie proste i typowo kombinatoryczne zadanko robić prawdopodobieństwem
całkowitym? To tak jakbyś chciała zabić muchę bombą atomową. Przecież prawdopodobieństwo
całkowite to chyba już nawet z rozszerzenia zostało wycofane.
18 kwi 01:38
18 kwi 01:47