Obliczyć podane całki po obszarach normalnych ograniczonych wskazanymi krzywymi:
sok: ∫∫xy2 dxdy, D : y = x, y = 2 − x2
D
17 kwi 19:54
sok: Symbol min(a, b) oznacza mniejszą spośród liczb a, b, z kolei ⌊u⌋ oznacza część całkowitą
liczby u
f(x, y) = x + y, gdzie D : 0 ≤ y ≤π, 0 ≤x ≤sin y
17 kwi 19:55
sok: Wprowadzając współrzędne biegunowe obliczyć podane całki podwójne po wskazanych obszarach
∫∫y dxdy, gdzie D : x2 + y2 ≤ 2
17 kwi 19:56
17 kwi 20:01
f: Zapisujemy D jako zbiór normalny wzg. x, D = { (x,y): x1 < x < x2 , x < y < −x2 + 2 },
x1,x2 − przecięcie prostej z parabolą:
−x2+2=x
x2+x−2=0
x1 = (−1−√5)/2
x2 = (−1+√5)/2
zamieniamy na całkę iterowaną: (x zmieniają się od przecięć, a y zmienia się od prostej do
paraboli)
∫∫D xy2 dx dy = ∫x1x2 dx ∫x−x2+2 xy2 dy
= ∫x1x2 x ( (−x2+2)3/3 − x3/3 ) dx = −1/3( ∫x1x2 ( x5 + 8x − 12x3 + 6x5
− x7) dx = ...
co do drugiego, to nie wiem za bardzo co Ci chodzi,
w trzecim:
Δ = φ(D), przekształcenie biegunowe
Δ = { (r,ρ) , 0≤r≤2 , 0<ρ<2π }, jakobian: r , y = r sinρ
∫∫D y dxdy = ∫∫Δ r2 sinρ drdρ = ∫02π dρ ∫02 r2 sinρ dr = 8/3 ∫02π sinρ dρ = ...
17 kwi 20:28
Krzysiek: 1) f, przecież nawet z tego linku widać(na wolframie), że punkty przecięcia się tych
krzywych są inne
źle deltę policzyłeś/aś
17 kwi 20:35
f: Rzeczywiście x1 = −2 , x2 = 1 , mój błąd
na swoją obronę mam to, że skupiłem się na przedstawieniu sposobu rozwiązywania
17 kwi 20:46
sok: w 1 obszar normalnyjest po x i po y?
17 kwi 20:51
sok: a nie tylko po y jets normalny
17 kwi 20:51
sok: A nie nei wiem po jakiej x czy y jest normalny?
17 kwi 20:54
f: można tak rozłożyć na sumę:
dla y od y wierzchołka paraboli do 1 całka po paraboli od dolnej gałęzi do górnej tj. −√2−y
do √2−y ,
a dla y od 1 do (−(−2)2+2 = −2) od dolnej gałęzi do prostej (−√2−y do y)
17 kwi 20:58
f: przepraszam, znów błąd − od dołu
−2<y<1 , −√2−y< x < y
1<y<2 , −√2−y< x < √2−y
ale to starsznie pokomplikuje
17 kwi 21:01