proszę chociaż o wspazówkę.
Emily : wyznacz zbiór wartości funkcji: y = −sin2x +4sinx+12
17 kwi 19:49
f: sin jest ciagła
−1 ≤ sinx ≤ 1
0 ≤ sin2 x ≤ 1
17 kwi 21:47
ZKS:
f co to ma być?
17 kwi 21:49
f: wskazówka
17 kwi 21:52
ZKS:
Nie sądzę żeby coś ona pomogła.
17 kwi 21:53
Shimmer: sin2x=t stad y = −t2 +4t+12 oblicz najpierw zbior wartosci tego
17 kwi 21:54
ZKS:
sin
2x = t stąd będzie wynikało że sinx =
√t.
17 kwi 21:55
Maslanek: sprawdzasz dla maksymalnej i najmniejszej wartości sin x. Ewentualnie dla 0
t=sin x −1≤t≤1
y(t) = − t2 + 4t + 12
Czyli
y(1) = −1 + 4 + 12 = 15
y(−1) = −1 − 4 + 12 = 7
y(0) = 12
Czyli ZW∊<7,15>
17 kwi 21:56
Shimmer: sory sinx=t
17 kwi 21:57
ZKS:
Maslanek nie rozumiem czemu liczysz dla 0 wartość? Trzeba jeszcze sprawdzić współrzędną
wierzchołka paraboli czy znajduje się w przedziale od <−1 ; 1>.
17 kwi 22:00
Maslanek: xw dla t=2
17 kwi 22:03
ZKS:
t
w nie x
w ponieważ zmienną jest t nie x przepraszam że się czepiam takich szczegółów.
17 kwi 22:05
Maslanek: Lajcik. Zawsze robię ten sam błąd

.
17 kwi 22:07
ZKS:
Jeżeli maturę w tym roku piszesz to musisz bardziej się skupiać bo później egzaminator odejmie
za głupie błędy punkty.
17 kwi 22:10
Maslanek: Za rok.

Ale wtedy to już na pochodnych się będzie śmigało na kartce, więc nie będzie źle

.
17 kwi 22:12
ZKS:
Pochodnych?
17 kwi 22:14
Maslanek: Rozszerzenie nie obejmuje materiału ze studiów?

Tak. I będzie się operowało całkami, macierzami, urojonymi i wszystkim innym. Tylko czas trzeba
znaleźć
17 kwi 22:16
ZKS:
Niestety nie ma całek , pochodnych na maturze rozszerzonej.
17 kwi 22:24
Mila: Maslanek, to co wymieniłeś, to narzędzia, aby wiedzieć jak ich używać i po co, to trzeba mieć
bazę, czyli podstawowe wiadomości. Precyzja w matematyce (i nie tylko) jest bardzo ważna i
dlatego dziekujmy za zwróconą uwagę, gdy coś przeoczymy z óżnych powodów.
Pozdrawiam.

To czym tutaj się zajmujemy to są rachunki, wstęp do matematyki.
17 kwi 22:24