matematykaszkolna.pl
być albo nie być stawka zaliczenie przedmiotu POMOCY !!! geber:
  3 − x  
wykazać z def. Heine`go ze funkcja f(x)=

, x0 = 1
  1 + x  
wykazać z def. Couchy`ego ze funkcja f(x) = sin x jest ciągła w każdym punkcie swojej dziedziny f(x) = sinx, x0 − dowolny ustalamy E(epsilon) >0 istnieje wowczas δ> 0 dowolnego x ∈ |R |x − X0| < δ należy wykazać, że |sinx − sin x0| < E(epsilon)
19 kwi 13:20
Mickej : szkoda że jeszcze tego sie nienaumiałem
19 kwi 13:36
Jacek Karaśkiewicz: 1. (domyślam się, że należy zbadać ciągłość w x0) x0 ∈ Df (dziedzina) Trzeba pokazać, że limx→x0 f(x) = f(x0).
 3 − x 
limx→1

= 1 = f(1), czyli zgadza się.
 1 + x 
2. Trzeba pokazać, że dla każdego x0, dla każdego ε > 0, istnieje δ > 0, że dla dowolnego x ∈ Df zachodzi (|x − x0| < δ ⇒ |sinx − sinx0| < ε). Aby to udowodnić, musimy pokazać, że dla ustalonego ε można zawsze znaleźć odpowiednią δ. Zał. |x − x0| < δ. |sinx − sinx0| = |2cosx + x02sinx − x02| = = 2|cosx + x02| * |sinx − x02| ≤ ≤ 2 * |sinx − x02| = 2 * |sin|x − x0|2| ≤ ≤ 2 * ||x − x0|2| = |x − x0| < δ A więc dla dowolnego ε wystarczy wziąć jakąkolwiek δ < ε (a zawsze będzie taka istniała), aby zachodziła implikacja. Dowodzi to ciągłości funkcji sin(x). Przy przekształceniach skorzystałem z trzech faktów: 1) |sinx| = |sin|x|| 2) |sin|x|| ≤ |x| 3) |cosx| ≤ 1
19 kwi 15:31
geber: czy moze ktos potwierdzic ze te 2 zadanie jest dobrze
19 kwi 21:11
Basia: Jest dobrze tylko Jacek zastosował skrót myślowy. Pokazał, że limx→x0sinx = sinx0 co jest warunkiem koniecznym i wystarczającym do stwierdzenia, że sinx jest ciągła w p−cie x0. Ponieważ pokazał to dla dowolnego x0∈R ⇒ sinx jest ciagła dla dowolnego x0∈R ⇒ jest ciągła w całej swojej dziedzinie R
19 kwi 21:21
geber: a jak by mozna bylo tak slownie opisac to co jest tam robione bo zapewne bede musial to wszystko wyjasnic a nie bardzo wiem skad to sie wszystko wzielo
19 kwi 21:30
Basia: Jak słownie ? Jacek dowodzi zgodnie z def.Cauchy'ego, że dla każdego ε>0 istnieje δ>0, że spełniony jest warunek (|x−x0|<δ ⇒ |sinx − sinx0|<ε) na dole napisał z czego "po drodze" korzystał
19 kwi 21:36
geber: np. skad sie wzielo |sinx − sinx0| = |2cosx + x02sinx − x02|
19 kwi 22:01
Jacek Karaśkiewicz: Jest to wzór na różnicę sinusów. Wzory na sumy i różnice f. trygonometrycznych znajdują się chociażby tu: http://www.math.us.edu.pl/~pgladki/faq/node98.html
19 kwi 22:57
Jacek Karaśkiewicz: Jeżeli chodzi o słowne tłumaczenie dowodzenia ciągłości na bazie def. Cauchy'ego to jest to dosyć trudne, gdyż definicja ta jest pewnym ścisłym zdaniem logicznym, którego prawdziwość dla danej funkcji (i punktu, w którym badamy ciągłość) musimy dowieść. Należy tu po prostu używać przekształceń − w tym wypadku w sposób zaprezentowany przeze mnie kilka postów wyżej.
19 kwi 23:02