być albo nie być stawka zaliczenie przedmiotu POMOCY !!!
geber: | | 3 − x | |
wykazać z def. Heine`go ze funkcja f(x)= |
| , x0 = 1
|
| | 1 + x | |
wykazać z def. Couchy`ego ze funkcja f(x) = sin x jest ciągła w każdym punkcie swojej
dziedziny
f(x) = sinx, x
0 − dowolny
ustalamy E(epsilon) >0 istnieje wowczas δ> 0 dowolnego x ∈ |R |x − X
0| < δ
należy wykazać, że |sinx − sin x
0| < E(epsilon)
19 kwi 13:20
Mickej : szkoda że jeszcze tego sie nienaumiałem
19 kwi 13:36
Jacek Karaśkiewicz:
1. (domyślam się, że należy zbadać ciągłość w x0)
x
0 ∈ D
f (dziedzina)
Trzeba pokazać, że lim
x→x0 f(x) = f(x
0).
| | 3 − x | |
limx→1 |
| = 1 = f(1), czyli zgadza się. |
| | 1 + x | |
2.
Trzeba pokazać, że dla każdego x
0, dla każdego ε > 0, istnieje δ > 0, że dla
dowolnego x ∈ D
f zachodzi (|x − x
0| < δ ⇒ |sinx − sinx
0| < ε).
Aby to udowodnić, musimy pokazać, że dla ustalonego ε można zawsze znaleźć odpowiednią δ.
Zał. |x − x
0| < δ.
|sinx − sinx
0| = |2cos
x + x02sin
x − x02| =
= 2|cos
x + x02| * |sin
x − x02| ≤
≤ 2 * |sin
x − x02| = 2 * |sin
|x − x0|2| ≤
≤ 2 * |
|x − x0|2| = |x − x
0| < δ
A więc dla dowolnego ε wystarczy wziąć jakąkolwiek
δ < ε (a zawsze będzie taka
istniała), aby zachodziła implikacja. Dowodzi to ciągłości funkcji
sin(x).
Przy przekształceniach skorzystałem z trzech faktów:
1) |sinx| = |sin|x||
2) |sin|x|| ≤ |x|
3) |cosx| ≤ 1
19 kwi 15:31
geber: czy moze ktos potwierdzic ze te 2 zadanie jest dobrze
19 kwi 21:11
Basia: Jest dobrze tylko Jacek zastosował skrót myślowy.
Pokazał, że limx→x0sinx = sinx0 co jest warunkiem koniecznym i wystarczającym do
stwierdzenia, że sinx jest ciągła w p−cie x0.
Ponieważ pokazał to dla dowolnego x0∈R ⇒ sinx jest ciagła dla dowolnego x0∈R ⇒
jest ciągła w całej swojej dziedzinie R
19 kwi 21:21
geber: a jak by mozna bylo tak slownie opisac to co jest tam robione bo zapewne bede musial to
wszystko wyjasnic a nie bardzo wiem skad to sie wszystko wzielo
19 kwi 21:30
Basia: Jak słownie ?
Jacek dowodzi zgodnie z def.Cauchy'ego, że
dla każdego ε>0 istnieje δ>0, że spełniony jest warunek (|x−x0|<δ ⇒ |sinx − sinx0|<ε)
na dole napisał z czego "po drodze" korzystał
19 kwi 21:36
geber: np. skad sie wzielo |sinx − sinx0| = |2cosx + x02sinx − x02|
19 kwi 22:01
19 kwi 22:57
Jacek Karaśkiewicz:
Jeżeli chodzi o słowne tłumaczenie dowodzenia ciągłości na bazie def. Cauchy'ego to jest
to dosyć trudne, gdyż definicja ta jest pewnym ścisłym zdaniem logicznym, którego
prawdziwość dla danej funkcji (i punktu, w którym badamy ciągłość) musimy dowieść.
Należy tu po prostu używać przekształceń − w tym wypadku w sposób zaprezentowany przeze
mnie kilka postów wyżej.
19 kwi 23:02