parametry
Madzia: Hejka , jeśli moglibyście mi pomóc w tych 2 zadaniach

Dana jest funkcja kwadratowa f(x) − −mx
2 + (2m +1)x + 2m − 1 m należy do R
Dla jakich wartości parametru m funkcja f ma dwa różne miejsca zerowe?
Dana jest funcka f(x) = 3/8x
2 −3|x| +4
a) podaj zbiór wartości funckji
b) oblicz jej miejsca zerowe
17 kwi 19:43
Jolanta:
1) m≠0 dla m=0 funkcja jest liniowa nie kwadratowa czyli nie byłoby 2 pierwiastków
2) Δ>0
(2m+1)2−4[−m*(2m−1)]>0
4m2+4m+1+8m2−4m>0
12m2+1>0
12m2>−1 dla kazdego m∊R
odp m∊R−{0}
17 kwi 19:54
Madzia: ok dzięki, właśnie doszłam do tego samego ale nie wiedziałam że to koniec
17 kwi 20:01
Madzia: jak by ktoś jeszcze mógł rozważyć b) z drugiego zadania to bym była wdzięczna
17 kwi 20:09
Shimmer: x
2=|x|
2 czyli f(x) = 3/8|x|
2 −3|x| +4 teraz piszemy |x|=t stad mamy f(x) = 3/8t
2 −3t +4
liczymy delte i miejsca zerowe,a nastepnie podstawiamy je do rownania |x|=t za t (chyba ze
wyjdzie ujemne miejsce zerowe to nie bo wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna) i to by bylo
na tyle

mam nadzieje ze pomoglem
17 kwi 20:44