rozwiąż równanie, narysuj wykres f(x) PILNEE
Magda 87: Witam. Mam problem z zadaniem, proszę o rozwiązanie jak najszybciej
zad.1 (x−1)2+3(x+2)2=13(x+2)
zad.2 narysuj dokładnie wykres f(x)=2(x−1)(x+2)
przekształciłam do postaci ogólnej jako f(x)=2x2+2x−4
17 kwi 19:37
krystek: Obl współrzędne wierzchołka W(p,q} a m zerowe już masz: 1 i−2
17 kwi 19:40
kylo1303: 1. Wymnoz, uporzadkuj, i jesli masz narysowac wykres to zamien na postac iloczynowa + policzyc
wierzcholek
2. Od razu masz podane miejsca zerowe, do tego poszukaj sobie jakichs innych punkotw
(wierzcholek, ewentualne punkty przeciecia z osiami)
17 kwi 19:41
Magda 87: zad.1
x2+x+1+3(x2+4x+4)=13x+26
x2+x+1+3x2+12x+12−13x−26=0
4x2−13=0
i co dalej?
17 kwi 19:54
Jolanta: zgubiłas 2
x2−2x+1+3(x2+4x+4)=13x+26
17 kwi 20:00
Jolanta: 4x2−2x+12x+13=13x+26
4x2+10x−13x−13=0
4x2−3x−13=0 a=4 b=−3 c=−13
Δ=b2−4ac
17 kwi 20:04
Magda 87: Δ=9−4*4*(−13)=9−4*(−52)=9−208=−199
odp.: brak rozwiązań?
17 kwi 20:21
Magda 87: czy 9+208=217 ?
17 kwi 20:22
Magda 87: ok Δ=217
17 kwi 20:24
Magda 87:
x1=3−√2178
x2=3+√2178
17 kwi 20:33
Jolanta: pierwiastki trzeba policzyć i wspólrzedne wierzchołka
zastanawiam sie czy dobrze napisałas równanie .
17 kwi 20:33
Magda 87: Robię te zadania dla kuzyna z wieczorowego liceum i muszę sobie przypominać po "paru" latach te
działy. W średniej miałam z matmy 6...
17 kwi 20:36
Magda 87: Dobra, jak zrobiłam tak zrobiłam. Mam to w nosie. Dzięki za pomoc
17 kwi 20:55