równania
lisa: Pierwiastkami równania x
2+bx+c=0 są liczby −6 i 2. Wyznacz wartość parametrów b i c.
układ równań:
(−6)
2+6b+c=0
2
2+2b+c=0
17 kwi 19:35
Patryk: lepiej tak
(x+6)(x−2) i porónujesz
17 kwi 19:37
Patryk: wymnozyc trzeba
17 kwi 19:37
krystek: w pierwszym błąd −6b
17 kwi 19:37
lisa: no wiem.Już pod koniec wychodz mi taki układ równań :
36+6b+c=0
−4−2b−c=0 .
17 kwi 19:42
krystek: 36−6b+c=0
17 kwi 19:43
asdf: 36 + 6b + c = 0
4 + 2b + c = 0
32 + 4b = 0
4b = −32
b = −8
podłóż i zrób
17 kwi 19:44
asdf:
poprawka:
36 − 6b + c = 0
4 + 2b + c = 0
32 − 8 b = 0
−b = −32
b = 4
17 kwi 19:45
lisa: ok dzięki

Jeszcze jakbyś mógł mi powiedzieć czy w funkcjach trygonometrycznych jak mamy
wartość np. sin
1√21 to uwymierniamy czy zostawiamy w takiej formie?
17 kwi 19:46
lisa: w mianowniku jest pierwiastek
17 kwi 19:48
asdf: daj treść
17 kwi 19:49
lisa: nie chodzi o treść tylko o zasadę.
17 kwi 19:52
asdf: to zależy, odpowiadając na zadanie "oblicz wartość sinx", a w wyliczeniach wychodzi Ci:
| | 1 | | √21 | |
sinx = |
| to podajesz sinx = |
| |
| | √21 | | 21 | |
Najlepiej podaj treść przykładowego zadania, bo czasem nie warto tego robić a czasem warto, a
teraz nie chce Tobie namotać.
17 kwi 19:58
krystek: Usuwasz niewymierność!
17 kwi 20:02
lisa: No tylko o to mi chodziło

Nie byłam pewna czy w ogóle sie uwymiernia. Dziękuję ślicznie
17 kwi 20:04
krystek: Ok! Ale określenie ?! Usuwam niewymierność z mianownika − czyli "uwymierniam"?
17 kwi 20:07
lisa: yyyy moja kobieta od matematyki tak mówi ale czy jest w pełni kompetentna to kwestia
zastanowienia

tak jpowyższe określenie
17 kwi 20:10
krystek: Ciekawe , całe życie człowiek się uczy i zawsze czegoś nie wie.
17 kwi 20:13
lisa: Jedyne co wiemy to to że nic nie wiemy jak mawial Sokrates
17 kwi 20:16
krystek: Powodzenia!
17 kwi 20:17
krystek: Ale co do Twojego zadania , szybciej miałabyś ,gdybyś postać iloczynową zastosowała jak
podał Patryk o 19:27
17 kwi 20:19
lisa: hahaha
17 kwi 20:19
lisa: ale moja kobieta od matematyki moglaby mi tego nie uznac jeżeli nnie robie sposobem jaki ona
podała
17 kwi 20:21
asdf: To gratuluje nauczyciela z matematyki.
17 kwi 20:24
lisa: Także tego... Na jutro 50 zadań i upragniony koniec
17 kwi 20:27
asdf: roku czy szkoły?
17 kwi 20:28
lisa: Szkoły. Matura w tym roku
17 kwi 20:30
lisa: Szkoły. Matura w tym roku
17 kwi 20:30
krystek: Trudno uwierzyć ,ale spotkałam się już z takimi n−lami nie uznającymi innych sposobów.
17 kwi 20:34
lisa: ja mam swoją teorię na ten temat, ale nie wygłoszę jej publicznie hehe
17 kwi 20:37
krystek:
17 kwi 20:43
lisa: teoria spiskowa dziejów.
17 kwi 20:44
seq12345: liczby −3 i 4 sa pierwiastkami równania 2x2+bx+c=0 wyznacz współczynniki b i c
22 maj 18:31
seq12345: dana jest funkcja f(x)=a(x−4)2+3 ktorej wykres przecina os y w punkcie P(0,−5) oblicz
wspolczynnik "a" , wspolrzedne wierzcholka , podaj rownanie osi symetrii tej paraboli
22 maj 18:36
Mila:
1)
dla seq12345
2(x+3)(x−4)=2x
2+bx+c⇔porównamy współczynnik
2(x
2−4x+3x−12)=2(x
2−x−12)=2x
2−2x−24
⇔
2x
2−2x−24=2x
2+bx+c⇔
b=−2, c=−24
spr.
Δ=4+4*2*24=196
| | 2−14 | | 2+14 | |
x1= |
| =−3 lub x2= |
| =4 |
| | 4 | | 4 | |
22 maj 18:46
Dominik: mozna tez z wzorow viete'a
c = −24
b = −2
2x
2 − 2x − 24.
22 maj 18:50
Mila:

2) dla
seq12345
f(x)=a(x−4)
2+3 ktorej wykres przecina os y w punkcie P(0,−5)
f(0)=−5⇔a(0−4)
2+3=−5
16a=−8
b) wsp wierzchołka paraboli
(p,q)=(4,3)⇔x
w=4,y
w=3
c)x=4 oś symetrii paraboli ( pierwsza wsp. wierzchołka)
Zakładaj nowe wątki, nie dopisuj się do starych.
22 maj 18:56
seq12345: dana jest funkcja f(x)=a(x+1)2+4 ktory wykres przecina os y w punkcie P(0,−2) oblicz
wspolczynnik "a" , wsp wieszcholka podaj rownanie osi symetrii to samo dal 2 grupy podstawilem
jak w 1 ale nie wiem czy dobrze xD
22 maj 19:19
Mila:

f(x)=a(x+1)
2+4 ktory wykres przecina os y w punkcie P(0,−2)
f(0)=−2⇔a(0+1)
2+4=−2
a+4=−2
a=−6
f(x)=−6(x+1)
2+4
x
w=−1
y
w=4
x=−1 oś symetrii paraboli
22 maj 19:54