Ciągi
zyx: Między liczby −5 i 49 wstaw dwie liczby tak, aby trzy pierwsze tworzyły ciąg arytmetyczny, a
trzy ostatnie ciąg geometyczny.
17 kwi 19:27
zyx: Chciałem to zrobić z układu równań, ale nie wychodzi coś...
x
2 = − 5y
17 kwi 19:29
Krzysiek: −5,a,b,49
3 pierwsze mają tworzyć ciąg arytmetyczny czyli:
2a=−5+b
podobnie z ciągiem geometrycznym:
b2 =a*49
17 kwi 19:32
ICSP: −5,x,y,49
2x = −5 + y
y2 = 49x
układ równań do rozwiązania.
17 kwi 19:33
Skipper:
trzy pierwsze ... arytmetyczny .... a u Ciebie na opak−
17 kwi 19:33
zyx: dzięki za pomoc... rzeczywiście durny błąd
17 kwi 19:39