Dany jest wielomian p(x) = x^3 5x^2 kx - 5
Ani_18: Dany jest wielomian p(x) = x3 + 5x2 + kx − 5
a) Oblicz k wiedząc, że liczba −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
b) Przedstaw wielomian p(x) w postaci iloczynu wielomianów, z których jedno jest stopnia
drugiego
c) Uzasadnij, że jeśli x ∈ (−1, 1) to p(x) < 0
bardzo proszę o pomoc
19 kwi 13:17
Mickej : pracujmy razem

skoro −1 jest pierwiastkiem to znaczy że
p(−1)=0 czyli jak wyznaczysz k
19 kwi 13:38
Ani_18: k= −1
19 kwi 13:39
Mickej : nie
0=(−1)3+5(−1)2+k(−1)−5 tak wyznaczasz k bo −1 jest miejscem 0 i jak pod x podstawimy −1
to musi być 0 wyznacz k
19 kwi 13:43
buuu: do Mickej
Ani18 dobrze zrobila k= −1 , nie mam pojecia czemu piszesz ze to jest źle?
19 kwi 13:52
Ani_18: nadal k= −1 , robie gdzieś błąd?
19 kwi 13:53
Mickej : pisze że zle bo nie sprawdziłem
19 kwi 13:54
Ani_18: dzięki za a)

a teraz poprosze o b) i c)
19 kwi 13:59
buuu: b:
chyba tak:
przed nawias: −x
2(−x−5)+1(−x−5)=0
(−x−5)(−x
2+1)=0 / dzielimy przez minus zeby ladniej
wygladalo

(x+5)(x
2−1)=0
(x+5)(x−1)(x+1)=0
tak mi sie przynajmniej wydaje, jednak lepiej poczekaj az ktos ogarniety* to potwierdzi
ze jest dobrze
19 kwi 14:12
Mickej : sprowadziłeś do postaci liniosej czyli do stopnia pierwszego trzeba było zostawić w tej
wcześniejszy postaci bo jeden dwumian ma być stopnia 2
19 kwi 14:14
buuu: okey juz wiem o co chodzi

tak myslalem , ale zawsze w takich przypadkach sie rozwija
na 2 nawiasy

i tak z przezwyczajenia zrobilem, moj blad
19 kwi 14:18
Ani_18: dziękuję za b)

poproszę o c)
19 kwi 14:20
Mickej : naszkicuj wykres
19 kwi 14:21
Ani_18: dla p(−1) = −1−k gdy k będzie minusowe to wyjdzie 0 lub dodatnie
dla p(1) = 1+k gdy k będzie dodatnie to bedą dodatnie
więc oba przypadki nie spełnią p(x) <0
:(
19 kwi 14:36