matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PILNE
Adam :
Rozwiąż
n!
2*(n+1)!
=
(n−2)!
3*(n−1)!
17 kwi 19:12
ICSP:
n!
L =
= n
2
− n
(n−2)!
2
(n+1)!
2
P =
*
=
* (n
2
+ n)
3
(n−1)!
3
mamy więc :
n
2
− n
2n
2
+ 2n
=
1
3
wymnażając na skos: 3n
2
− 3n = 2n
2
+ 2n n
2
− 5n = 0 n = 0 v n = 5 z czego n = 0 od razu odpada. Zostaje tylko n = 5
17 kwi 19:49
krystek:
n(n−1)(n−2)!
2*(n+1)n(n−1)!
=
(n−2)!
3*(n−1)!
17 kwi 20:00