Dany jest wielomian W(x)= -x^3 - 3x^2 16x 48
Ani_18: Bardzo proszę o pomoc
Dany jest wielomian W(x)= −x3 − 3x2 + 16x + 48
a) Rozłóż wielomian na czynniki liniowe
b) Oblicz sumę współczynników wielomianu
c) Oblicz w(√3 − 4)
d) Określ znak sumy W(5) + W(7) + W(10 + √3). Odpowiedź uzasadnij.
19 kwi 13:06
Mickej : a)
x
2(−x−3)−16(−x−3)=0
(x
2−16)(−x−3)=0
(x−4)(x+4)(x+3)=0
b)
−1−3+16+48=

c)
W(
√3−4)=−(
√3−4)
3−3(
√3−4)
2+16(
√3−4)+48 skorzystaj z tożsamości skróconego
mnożenia
d) naszkicuj sobie wykres zaznacz gdzie znajdują sie poszczególne liczby może to coś da
19 kwi 13:20
19 kwi 13:38
Mickej : ok no to tak zaznacz na osi liczbowej miejsca 0 tego wielomianu czyli
−4,−3,4 rysuj wężyka z prawej strony od góry no a następnie można łatwo zauważyć że
4<5<7<10+√3 czyli jest to suma dodatnich wartości czyli jest dodatnia
19 kwi 13:41
Bogdan:
a) Mickej, nie zgadza się.
W(x)= −x3 − 3x2 + 16x + 48 = −x2(x + 3) + 16(x + 3) = −(x + 3)(x2 − 16) =
= −(x + 3)(x − 4)(x + 4), zgubiłeś minus
b) dobrze, warto dodać, że suma współczynników dowolnego wielomianu jest równa W(1)
19 kwi 13:48
Bogdan:
d) ta suma jest ujemna
19 kwi 13:48
Mickej : no fakt bo wykres będzie zaczynał się od dołu
19 kwi 13:50
Ani_18: dziękuje Wam
19 kwi 14:01