Dowodzenie
guowa: Zadanie:
Uzasadnij, ze dla kazdej liczby całkowitej k liczba k6−2k4+k2 jest podzielna przez 36
Rozwiazanie:
Zauwazmy, ze
k6−2k4+k2=(k3−k)2=(k(k2−1))2=(k(k−1)(k+1))2.
Wystarczy zatem wykazac, ze liczba (k−1)k(k + 1) jest podzielna przez 6. To jest jednak
oczywiste: jest to iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, wiec jedna z tych liczb jest
podzielna przez 3, i co najmniej jedna z nich jest parzysta. Iloczyn jest wiec podzielny przez
6.
−−−−−−−−−−−−
I tu moje pytanie, bo co ma jedno do drugiego? To ze liczba jest podzielna przez 6 to nie
znaczy ze jest rowniez podzielna przez 36. (np 12). Może ktoś mi to wytłumaczyć? Zadanie
pochodzi z matury 2011
17 kwi 19:04
rumpek:
Iloczyn jest podzielny przez 6, a podniesiony do kwadratu ?

Daje 36, czyli podzielny ...
17 kwi 19:08
guowa: Dzieki. Nie zauwazylem tego kwadratu
17 kwi 19:09