równość wielomianów
Caroline: Proszę powiedzieć mi, gdzie robię bład..
Sprawdz czy istnieja takie liczby a i b dla ktorych wielomiany W(x) i P(x) sa rowne jesli:
W(x)=2ax(2x−b)
2, P(x)=16x
3−48x
2+36x
ja obliczam tak:
W(x)=2ax(2x−b)
2=2ax(4x
2−4xb+b
2)=8ax
2−8x
2ab+2b
2ax ... i nie wiem co dalej
17 kwi 18:57
asdf: 2ax(2x − b)2 = 2ax(4x2 − 4xb + b2) = 8ax3 − 8ax2b + 2axb2
17 kwi 18:59
Caroline: czyli dalej bedzie tak:
8a=16
a=2
8ab=48
16b=48
b=3
?
17 kwi 19:04
asdf:
17 kwi 19:08
Caroline: mam jeszcze problem z innymi zadaniami, ktore moga pojawic sie jutro na kartkowce, moglbys
(moglabys) pomoc?
17 kwi 19:09
Caroline: W(x)=(x2−ax)2−(x2+bx)2=X4−2x3a+a2x2−x4−2x3b−b2x2 i jak to dalej porownac?
17 kwi 19:19
asdf: x
4 − 2ax
3 + a
2x
2 − (x
4 + 2bx
3 + b
2x
2) =
x
4 − 2ax
3 + a
2x
2 − x
4 − 2bx
3 − b
2x
2 =
−2ax
3 − 2bx
3 + a
2x
2 − b
2x
2 =
−2x
3(a + b) + x
2(a
2 − b
2) =
−2x
3(a + b) + x
2(a + b)(a − b) =
(a + b)(−2x
3 + x
2(a − b)) =
tak o
17 kwi 19:26
Caroline: a czemu tam na poczatku w nawiasie jest zmieniony znak?
17 kwi 19:27
asdf: −2x3(a + b) = −2ax3 − 2bx3
17 kwi 19:29
asdf: o to chodzi?
17 kwi 19:30
Caroline: aa ok, chwila analizuje powoliii
17 kwi 19:31
Caroline: aa ok, chwila analizuje powoliii
17 kwi 19:31
Karolina: i obliczam dalej i znowu mam dwie niewiadome

a dobra poddaje sie...
17 kwi 19:44
asdf: ja Tobie tylko skróciłem ten wielomian, podaj treść zadania.
17 kwi 19:46
Karolina: Podaj przykłady jednomianów Q(x), R(x), S(x), dla których P(x) i W(x) są równe, jeśli:
W(x)=Q(x)*(2x3−4x2+1), P(x)= R(x)−12x4+35(x)
W(x)=2Q(x)x3−4Q(x)x2+Q(x) i też nie wiem co dalej..
17 kwi 19:49
Karolina: a treść taka sama co na początku
17 kwi 19:50
Karolina: czyli: Sprawdz czy istnieja takie liczby a i b dla ktorych wielomiany W(x) i P(x) sa rowne
jesli:
17 kwi 19:50
asdf: przepisz to dokładnie albo ja jestem ślepy albo za głupi, R(x) = ?
17 kwi 19:51
Karolina: no faktycznie bład.. przepraszam to przez tą matme juz nie widze co pisze

W(x)=Q(x)*(2x3−4x2+1), P(x)= R(x)−12x
4+3S(x)
17 kwi 19:56
asdf: Weź podaj dokładną treść, bo nie chce mi się szukać w kawałkach treści w postach.. Puki co nie
rozumiem zadania.
17 kwi 20:00
Karolina: Podaj przykłady jednomianów Q(x), R(x), S(x), dla których P(x) i W(x) są równe, jeśli:
W(x)=Q(x)*(2x3−4x2+1), P(x)= R(x)−12x4+3S(x)
17 kwi 20:02
asdf: fajne zadanie
Q(x)
S(x)
W(x) =
−6x(2x
3 − 4x
2 + 1) = −12x
4 +
24x3 − 6x
określiłem już wartość dla wielomianu
czwartego stopnia, teraz wystarczy reszte:
−12x
4 +
3 * S(x)
24x
3 − 6x =
3 * S(x)
8x
3 − 2x =
S(x)
Starałem się czytelnie
17 kwi 20:09
Karolina: nie ogarniam

skąd to −6x na poczatku?
17 kwi 20:16
asdf: początek wielomianu P(x) = −12x
4
a wielomianu W(x) =
Q(x)(2x
3 − 4x
2 + 1)
wielomian W(x) = P(x) będą takie same jak wszystko będzie takie same nie?
(2x
3 − 4x
2 + 1) * Q(x) = −12x
4 + .....
−12x
4 = 2x
3 * Q(x)
−6x = Q(x)
17 kwi 20:21
asdf: nie potrafię inaczej tego wytłumaczyć, może ktoś inny spróbuje...Zrób może nowy temat, przepisz
treść i niech ktoś inny Ci to wytłumaczy jak nie rozumiesz, bo każdy inaczej widzi liczby i
rozwiązanie do nich, więc może ja nie potrafie Tobie wytlumaczyc poprostu
17 kwi 20:22
Karolina: ok.. ale i tak reszty zadania nie rozumie

normalnie zalamie sie zaraz. ja juz zostawiam to. i
tak juz duzo pomogles, dziekuje i przepraszam za klopot
17 kwi 20:28
Karolina: Ty potrafisz tylko ja jestem nie na Twoim poziomie xd dlatego nie rozumie
17 kwi 20:29
asdf: czego nie rozumiesz? Patrz:
Q(x) wyznaczyłaś, zostało:
W(x) = P(x)
−12x4 + 24x3 − 6x = −12x4 + 3 * S(x)
przenosisz −12x4 na lewo, więc skróci się z −12x4 z lewej, zostaje:
24x3 − 6x = 3 * S(x) || (:3)
8x3 − 2x = S(x)
17 kwi 20:32
asdf: Karolina, a ty myślisz, że ja jestem jakiś super mega hiper? Są lepsi ode mnie, tylko ja
próbuję ich dogonić, a ty się poddajesz

Dużo Ci pewnie nie brakuje

Też matura podstawowa
z matematyki (~85%)
17 kwi 20:34
Karolina: a R jak wynaczysz?
17 kwi 20:35
Karolina: a to ja mature pisze dopiero za rok albo juz za rok... To przynajmniej masz dobre nastawienie i
coś robisz (pomagasz słabszym w zadaniach), wiec pewnie jestes super

bo ja nic od 1,5 roku
nie robie (w sensie olalam matme) stad pewnie te braki
17 kwi 20:41
asdf: A nom

Przerobić wzór i będzie git
Q(x) = − 6x
S(x) = 8x3 − 2x zrobić tutaj wzór: 8x3 − x
R(x) = −3x
sprawdzam:
−6x(2x
3 − 4x
2 + 1) =
−3x − 12x
4 + 3(
8x3 − x)
−12x
4 + 24x
3 − 6x =
−3x − 12x
4 + 24x
3 − 3x
−12x
4 + 24x
3 − 6x = −12x
4 + 24x
3 − 6x
L = P
W(x) = P(x)
17 kwi 20:42
asdf: co ty gadasz

nie znasz mnie a oceniasz, że jestem super, po 2) nie każdy lubi matme, ale
paradoksem jest to, że czasem trzeba coś zrobić co się nie lubi. W tym przypadku − zdać maturę
z matematyki.
Ja przez całe technikum mialem wyrąbane na matematyke, od marca się wziołem i z 52% robię teraz
po ~80%. Jak się teraz weźmiesz to wydusisz te 30% na bank bo zadania zamknięte z matury z
matematyki nie ma nic prostrzego w całej maturze...
17 kwi 20:45
asdf: namieszałem, o to chodzi:
Jak się teraz weźmiesz to wydusisz te 30% na bank bo zadania zamknięte z matury z matematyki są
tak proste, że w całej maturze nie ma prostszych zadań
17 kwi 20:47
Karolina: hah Ty to dopiero mnie nie znasz

bo ja lubie matme (w gimnazjum nawet na konkursy chodzilam)
tylko w liceum mam teraz taka klase, ktora jest wybitna z historii, wosu, polskiego, ale za to
z matmy bardzo kiepska i ja patrzac na to stwierdzialm, ze tez nie bd sie jej juz uczyc i
zawsze tam na 3 wyciagalam na spr.. wiec sam rozumiesz ja nie mam nawet kogo doganiac tak jak
Ty

a co do matury to mam wieksze ambicje niz 30%
17 kwi 20:54
asdf: No to jak lubisz matematyke to kup sobie tą książkę:
http://www.zadania.info/n/6312335
Przeczytaj recenzje na dole:
Książka spodobała mi się – można w niej znaleźć sporo fajnych zadań. Z drugiej strony, zadania
te mogą okazać się zbyt trudne dla typowych maturzystów, co przy braku rozwiązań może być dla
nich zniechęcające. Niemniej polecam.
Takie same mam zdanie

Ciekawe zadania, odbiega od poziomu podstawowego, zachacza o
rozszerzony, więc najlepsza książka do przygotowania do matury podstawowej.
17 kwi 21:00
Karolina: Ok dziekuje Ci bardzo

a ksiazke mysle ze kupie na pewno
17 kwi 21:06