nie rozumie takich zadan
Wito: funkcja j kazdej liczbie dodatniej n przyporzadkowywuje liczbe wszystkich liczb
naturalnych nalezacych do zbiory rozwiazan nierownosci (n−x)(x−2n)>0. napisz wzor
funkcji f i narusój jej wykres dla n<6
19 kwi 13:04
Mickej : tłumacze
19 kwi 13:07
Mickej :
Zacznijmy od znalezienia jakiej kole wiek zależności pomiędzy kolejnymi wyrazami tej
nierówności czyli podstawiamy pod n kolejne liczby naturalne dla n=1 otrzymujemy
(1−x)(x−2)>0 a więc tej nierówności nie spełnia żadna liczba naturalna teraz dla n=2
(2−x)(x−4)>0 tą nierówność spełnia 1 liczba naturalna teraz n=3
(3−x)(x−6)>0 tą nierówność spełniają 2 liczby naturalne to nam wystarczy
dla n=1 0 liczb spełniających nierówność
dla n=2 1 liczba spełniająca nierówność
dla n=3 2 liczby spełniające nierówność
z tego możemy zauważyć że wzór funkcji f bedzie wyglądał tak
f(n)=n−1 dla n∈N
sprawdźmy to dla n=6
(6−x)(x−12)>0 5 liczb spełnia nierówność
a według naszego wzoró
f(6)=6−1 czyli 5 wiec się zgadza a naszkicować dasz sam rade
19 kwi 13:14
Mickej : lepszego sposobu nie znam
19 kwi 13:15
Wito: dzieki tego mi bylo trzeba
19 kwi 13:16
Basia: A ja znam Mickej.
(n−x)(x−2n) > 0 ⇔ nx − 2n2 − x2 + 2nx > 0 ⇔
−x2 + 2nx − 2n2 > 0
parabola, ramiona w dół, miejsca zerowe x1=n x2 = 2n
zb.rozw. (n;2n)
do tego przedziału należą liczby naturalne:
n, n+1, n+2,....., 2n−1 = n+ (n−1)
jest ich n−1
czyli
f(n) = n−1
20 kwi 02:51