geometria analityczna
bnedo: jak się oblicza współczynnik kierunkowy prostej gdy dane są punkty A= (4 ,−3) B=(2 ,−1)

podstawiłam pod wzór ( y−y1)(x2−x1)=(y2−y1)(x−x1) i dalej nie wiem jak obliczyć. proszę o
pomoc
17 kwi 18:44
dero2005:
| | yB − yA | |
a = |
| gdy xB≠xA |
| | xB − xA | |
17 kwi 18:57
Kam: podkładasz x i y z punktów i robisz z tego dwa równania i w klamre
−3 = 4a +b
−1 = 2a + b rozwiąż i tyle
17 kwi 18:58
Kam: −2 = 2a / 2
a = −1
−3 = 4a +b
−3 = 4* −1 +b
−3 =−4 +b
b= 1
y= −x + 1
17 kwi 19:00
bnedo: rzeczywiście proste, dzięki
17 kwi 19:13