Oblicz pole trojkata.(ciag arytmetyczny)
buuu: Długości boków trojkata prostokatnego twarza ciag arytmetyczny. Najkrotszy bok ma dlugosc
6cm. Oblicz pole trojkata.
ja to rozumiem tak:
a
1=6 wiec: 6, a
1+r, a
1+2r wiec: a
1+2r − a
1+r=a
1+r−a
1 racja

za a
1 podstawiamy 6 no i liczymy ale mi jakies glupoty wychodza

z tw. Pit/ tez cos tworzylem ale tez lipa /?
pomoze ktos?
19 kwi 12:57
radek: z pitagorasa mamy: 62 + (6+r)2 = (6=2r)2 => 3r2 + 12r − 36 = 0 => {delta} =
24
r1= −6 (NWZ − ciag jest rosnacy) r2= 2
skoro r=2 drugi bok ma 8 cm a trzeci 10 cm
19 kwi 13:11
tim: Można też skorzystać z tego, że znamy trójkąty Pitagorejskie
z ciągiem arytmetyczny jest np.
a=3,b=4,c=5

. Wiemy, też że a'=6, b'=8, c'=10
19 kwi 13:14
radek: radek: z pitagorasa mamy: 6
2 + (6+r)
2 = (6+2r)
2 =>
po przliczeniu mamy 3r
2 + 12r − 36 = 0 =>
√delta = 24
r1= −6 (NWZ − ciag jest rosnacy) r2= 2
skoro r=2 drugi bok ma 8 cm a trzeci 10 cm
sorry troche nieczytelnie napisalem pierwszy post
19 kwi 13:14
buuu: taaak ja to rozumialem w sumie przed napisaniem tego zad., na forum tylko poprostu sie
pomylilem w rachunkach przy tw PIT.
i jeszcze trzeba obliczyc:
dlugosc r okregu opisanego na trojkacie
i dl r ok. wpisanego w trojkat?
19 kwi 13:27
buuu: uuu pomoze ktos?
trzeba jeszcze policzyc:
dlugosc r okregu opisanego na trojkacie i dlugosc r okregu wpisanego w trojkat?
19 kwi 14:13
radek: z twierdzenia sinusow sinα = 4/5 8/sinα = 10 2R = 10 R = 5 => promien o.
opisanego
a wpisanego o ile pamiec mnie nie myli r= poleΔ / polowa obwodu czyli
r= (1/2 * 6 * 8) / 12
19 kwi 17:14
buuu: hmm z twierdzenia sinusow mozna jakos jasniej?
wogole nie rozumiem tej linijki :
sinα = 4/5 8/sinα = 10 2R = 10
najbardziej to by mi sie przydal dobry rysunek do tego zadania, to bym zrozumial , bo z
tym wpisanym to kumam
19 kwi 17:51
radek: na poziomie rozszerzonym jest taka zaleznosc ze: u{dlugosc boku naprzeciw kata
α}{sinα}=2R
19 kwi 18:44
radek: na poziomie rozszerzonym jest taka zaleznosc ze:
(dlugosc boku naprzeciw kata α) podzielone przez (sinα) = 2R
a sin α = 810
19 kwi 18:48
radek: wiec 80,8 = 2R 2R= 10 R=5
19 kwi 18:49
buuu: hmm okey rozumiem , ale jesli to zad bylo na maturze z podstawy to musi sie je dac rozw.
bez zadnych trikow* z rozszerzenia...
19 kwi 19:49
radek: hmm no nie wiem, jest jeszcze jedna mozliwosc ze wzoru na poleΔ :
PΔ= 2R2 * sinα * sinβ * sinγ
pole masz, sinusy mozna policzyc, a potem wyliczyc promien R
19 kwi 19:52
radek: albo tez inaczej skoro trojkat jest prostakatny i jest wpisany w okrag to srednica jest
przeciwprostokatna w takim razie promien to polowa srednicy
19 kwi 19:55
buuu: 
no ten ost przyklad jest nalepszy i najprostszy , ale jak sie nie ma cyrkla i rysuje
od reki , to nawet takie oczywiste i banalne rzeczy jest ciezko dostrzec

DD dzieki
za to zadanie
19 kwi 20:13