| 1 |
| ||||||||
n−tą liczbą Catalana nazywamy liczbę daną wzorem: | , n∊N0 | ||||||||
| n+1 |
| 1 |
| n+1−n |
|
| n |
| ||||||||||||||||||||||||||||||
= | * | = | − | * | =
| |||||||||||||||||||||||||||||||
| n+1 | n+1 | n+1 |
|
| |||||||||||||||
= | − | , a to jest różnica dwóch liczb naturalnych, z których odjemnik jest | ||||||||||||||
| [(n+2)*(n+3)*(n+4)*....*(2n−2)*(2n−1)*(2n)] | |
| n! |
? da się tak w ogóle 
?
|
| ||||||||||||||
< | , bo wśród symboli Newtona, centralny jest największy, więc różnica jest | ||||||||||||||
| n |
|
| |||||||||||||||||||||||
Zresztą zauważ, że, jak widać z mojego wyliczenia, | = | * | < | dla | ||||||||||||||||||||||
| n+1 |
| n+1 | |
zamieniło się na n{2n}{n} ![]() ![]() ![]() | |
| n+1 |
| ||||||||
sory na | ||||||||


W którym miejscu?
| n+1−n |
|
| n |
| n | |||||||||||||||||||||||||
...= | * | = | − | * | czyli zabrałeś − | i | ||||||||||||||||||||||||
| n+1 | n+1 | n+1 |
| n+1 | ||
zostało ci | ||
| n+1 |
| n+1−n |
| ||||||||
* | |||||||||
| n+1 |
| n+1−n |
| n+1 |
| n |
| ||||||||||||||||||||||||
* | = | * | − | * | =
| ||||||||||||||||||||||||
| n+1 | n+1 | n+1 |
| n |
|
| n |
| |||||||||||||||||||||||||||||||
=1* | − | * | = | − | * | |||||||||||||||||||||||||||||||
| n+1 | n+1 |
| ||||||||
i zamieniłeś je na | ||||||||
| n |
| |||||||||
aha to tak A jeszcze jedno pytanie skąd wiedziałeś że − | * | da | ||||||||
| n+1 |
| ||||||||
![]() | ||||||||
| n |
| n | 2n! | 2n! | ||||||||||
= | * | = | =
| |||||||||||
| n+1 | n+1 | n!*n! | (n!/n)*n!*(n+1) |
| 2n! |
| ||||||||
= | |||||||||
| (n−1)!*(n+1)! |