steometria
ola: Wysokość walca jest o 6 większa od średnicy jego podstawy, a pole jego powierzchni całkowitej
jest równe 378π . Oblicz objętość walca.
h=2r+6
Pc=378π
Pc=2πr2+2πr*h=2πr2+2πr*(2r+6)=2πr2+4πr2+12πr=6πr2+12πr=378π
Proszę o pomoc co dalej
17 kwi 18:20
ola:
17 kwi 18:45
asdf: skróć π, żeby nie przeszkadzało, przenieś wszysto na lewo i przyrównaj do 0
aby Ci to ułatwić zadanie podziel przez 6.
17 kwi 18:53
ola: Kompletnie nie wiem jak to zrobi
17 kwi 19:50
asdf: 6r2 + 12r = 378
6r2 + 12r − 378 = 0
r2 + 2r − 63 = 0
a = 1 b =2 c = −63
Δ = b2 − 4ac
x1 = .....
x2 = .....
Jednym z pierwiastków będzie liczba ujemna, więc ją wykluczasz, zostanie jedna dodatnia, która
jest odpowiedzią wartości promienia r = .... później podkładasz do wzoru
h = 2r + 6
V = Pp * H
17 kwi 19:54
ola: Ale skąd to −63?
17 kwi 20:01
asdf: 6r
2 + 12r − 378 = 0
DZIELE NA SZEŚĆ (JAK GRZEŚKI
)
378/6 = 63
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
r
2 + 2r − 63 = 0
17 kwi 20:02
ola: aaa ok wielkie dzięki
17 kwi 20:03