Wyznacz granice funkcji.
cau: a)
lim
b)
lim
| | 2 * ℯx + 7x +3 | |
x→∞ = |
| |
| | 3 * 4x + 9 * 7x | |
17 kwi 17:34
cau: jest ktoś w stanie mi pomóc?
17 kwi 17:40
ICSP: tam jest ex ?
17 kwi 17:49
cau: tak
17 kwi 17:57
ICSP: w sumie e < 7 więc to bez problemu.
| | √a | |
w pierwszym skorzystaj z tego że : |
| = √ab |
| | √b | |
drugie wyciągnij z licznika i mianownika 7
x przed nawias.
17 kwi 17:59
cau: pierwsze mam ale co do drugiego mam problem. możesz napisać mniej więcej jakbyś wyciągnął ten
nawias?
17 kwi 18:20
ICSP: | | 3 | | 3 | |
2 * ex + 7x + 3 = 7x( 2*( |
| )x +1 + |
| ) |
| | 7 | | 7x | |
| | 4 | |
3*4x + 9*7x = 7x(3 * ( |
| )x + 9) |
| | 7 | |
17 kwi 18:52