Związki pomiędzy funkcjami trygonometrycznymi
weronika: Pomóżcie!
Uzasadnij, że dla każdego kąta ostrego α prawdziwa jest równość:
a) 1/cosα − cosα = sinα * tgα
b) cos4α − sin4α = cos2α − sin2α
17 kwi 17:34
pigor: ... np.
| | 1 | | sin2α+cos2α | |
a)L= |
| − cosα = |
| − cosα = |
| | cosα | | cosα | |
| | sin2α | | sinα | |
= |
| +cosα−cosα = sinα * |
| =sinα*tgα= P , |
| | cosα | | cosα | |
zaś
b)
L=cos
4α−sin
4α=(cos
2α−sin
2α)(cos
2α+sin
2α)=(cos
2α−sin
2α) *1=cos
2α−sin
2α=
P
17 kwi 17:49
weronika: dziękuję fajnie to napisałeś

rozumiem
17 kwi 17:59
weronika: a mam jeszcze jedno zadanko jeśli mógłby ktoś wytłumaczyć tak jak powyżej
Wiedząc, że α jest kątem ostrym i sinα + cosα = 31/25, oblicz wartość wyrażenia:
a) sin
2α − cos
2α
z góry dziękuję
17 kwi 18:06
weronika: proszę pomóżcie
17 kwi 18:26
pigor: ... np. tak :
sin2α−cos2α= −(cos
2α−sin
2α)=
−cos2α= ? (*) ,
otóż, z założenia :
sinα+cosα=3125 /
2 obustronnie ⇔
| | 312 | | 312 | |
⇔ (sinα+cosα)2= |
| ⇔ sin2α+2sinαcosα+cos2α= |
| ⇔ |
| | 252 | | 252 | |
| | 312 | | 312 | | 312−252 | |
⇔ 1+sin2α= |
| ⇔ sin2α= |
| −1 ⇔ sin2α= |
| ⇔ |
| | 252 | | 252 | | 252 | |
| | (31−25)(31+25) | | 6*56 | | 6*6*9 | |
⇔ sin2α= |
| ⇔ sin2α= |
| ⇔ sin2α= |
| ⇔ |
| | 252 | | 252 | | 252 | |
| | 62*32 | | 182 | |
⇔ sin2α= |
| ⇔ sin2α= |
| , stąd, z (*) i jedynki |
| | 252 | | 252 | |
| | 184 | | 254−184 | |
trygonometrycznejcos22α=1− sin22α=1− |
| = |
| i dalej "pobaw |
| | 254 | | 254 | |
się" ja mam dość . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
można zacząć też inaczej np. tak :
sin
2α−cos
2α=(sinα+cosα)(sinα−cosα)=
3125(sinα−cosα)=

ale też dalej trochę roboty .
17 kwi 19:25