zadanie z trescią. - dylemat
jok: Dwa samochody osobowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 480 km. Samochód jadący z
miasta A do miasta B wyjechał o pół godziny wcześniej niż samochód jadący z miasta B do miasta
A i jechał z prędkością o 16 km/h mniejszą. Samochody te minęły się w połowie drogi. Oblicz, z
jakimi prędkościami jechały te samochody.
samochod nr.1 − miasto A do B
samochod nr. 2 − miasto B do A
V
1 − predkosc samochodu nr.1
V
2 − predkosc samochodu nr.2
V
1 −16 = V
2
vt=s
(v
1 − 16)t = 240
| | 240 | | 1 | | 240 + V1 | |
t= |
| + |
| = |
| |
| | V1 | | 2 | | 2V1 | |
| 240 + V1 | | 240 | |
| = |
| |
| 2V1 | | V1 − 16 | |
V
12 − 16V
1 −7680 = 0
√Δ = 176
warunek : V
1 >0
V
1 = 96
V
2 = 80
Dobrze czy źle?
Najważniejsze

Czesto mam problem z takim zdaniem:
" Samochód jadący z miasta A do miasta B wyjechał o pół godziny wcześniej niż samochód jadący z
miasta B do miasta A"
| | 1 | | 1 | |
oznacza to, ze czas podróży samochodu z A do B = t− |
| czy t+ |
| |
| | 2 | | 2 | |