matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sprawdz czy ciąg jest arytmetyczny
Dawid:
an=4−2n
17 kwi 17:00
Ajtek:
r=a
n+1
−a
n
a
n+1
=4−2(n+1)=2−2n r=2−2n−(4−2n)=2−2n−4+2n=−2 r jest niezależne od n, zatem c. jest arytmetyczny.
17 kwi 17:07
Dawid:
ok też mi tak wyszło dzięki!
17 kwi 17:08