rozwiaz rownania i nierownosci
Basia: ROZWIAZ RÓWNANIA
a)5x−3 2−3x = x−2
⁻⁻⁻⁻ ⁻ ⁻⁻⁻⁻⁻ ⁻⁻⁻⁻
2 3 4
b)(x−1)(x−2)=20 c)x²−x(2−x)=0 d)3x²−2x+5=0 e)x²+8x+16=0 f)(x+3)²−(x+4)²=3x²
i)x⁴−10x²+9=0 j)x³+2x²−x−2=0 k)3x³−5x²−3x+5=0 l)5x³=4x²
m)x³+3x²−4x=0 n)x³−x²−x+1=0 o)x³−4x²+4x−16=0 p)2x³−3x²−2x+3=0 r)x⁴−x²=2 1/9x²−1
1/3x=−2 −1/2x²+x−1/2=0 1/x=3 |2x−3|=5 |2−3x|=1 |1−6x|=0 x+1/3x−3=2 7/x−5=3/x−3
ROZWIAZ NIEROWNOSC;
a)x²≥9 b)x²<4 c)−2x²+3x+5≤0 d)x²+5x> e)x²−x+1≥0 f)−x²+x−1≤0 g)4x²−4x+1≤0 ...
|x|≥5 |x−4|≤10 |7−2x|>1 |2x+1|<3 −8≥x2+6x
17 kwi 16:59