zadanie z geometrii
karol922: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 65 cm, a wysokość
poprowadzona na przeciwprostokątną 60 cm. Jaka jest długość promienia okręgu opisanego
na tym trójkącie?
19 kwi 12:31
tim: Już
19 kwi 12:38
tim:
a = h
b = 65
b
c
hc = 60
| | hb * b | | hc * c | | 13 | |
PΔ = |
| = |
| → ab = hcc → 65b = 60c → |
| b = c |
| | 2 | | 2 | | 12 | |
a
2 + b
2 = c
2 → 65
2 + b
2 = c
2 → 4225 = c
2 − b
2
Mamy układ równań.
4225 = c
2 − b
2
Rozwiązujemy i wychodzi:
a = h
b = 65
b = 156
c = 169
hc = 60
Wzór na R opisane na trójkącie to
| | abc | |
R = |
| → Podstawiasz i obliczasz |
| | 4P | |
19 kwi 12:42
karol922: dzieki wielkie!
19 kwi 12:47