przekrój wału
Lidia: Przekrój wału przeciwpowodziowego długości 800 m jest trapezem
o podstawach 5 m i 3 m. Do usypania tego wału zużyto 12 800 m3 ziemi. Jaka jest rzeczywista
wysokość tego wału, jeżeli na skutek ubicia się ziemi zmniejszyła się ona
o 15%.
Rozwiazanie :
| | 1 | |
objetość trapezu : v= |
| *(a+b)*h |
| | 2 | |
a=5m, b=3m, h=?−szukam bo to wysokość rzeczywista wału, ale najpierw musimy obliczyć
V(objetość), wiemy że 12 800m3to 75% objętości, bo o 15% się zmniejszyło po ubiciu a cała
objetosc to 100%, czylo 100%− 15%=75%

Podziele sobie więc 12800m3 na 3 żeby mi wyszło 25% ziemi (objetosci), a poźniej pomnoże to
25%(wynik) *4, zeby mi wyszlo 100%(bo przecież 25% miesci sie 4x w 100%)
12 800m3 :3=4266,666667m3≈4266,7m3− ato jest 25% objetosci
4266,7m3*4=17066,8m3− czyli to 100% objetosci

teraz wstawiamy do wzoru na V trapezu dane
| | 1 | |
17066,8 m3= |
| *(5m+3m)*h |
| | 2 | |
17066,8m3=4*h |:4
17066,8m3:4=h
4266,7m3=h