wyznacz kąty
Hania =): Wyznacz kąty rombu o boku 5 cm i przekątnej 4 cm.
Help me.!
19 kwi 12:28
Matt: katy policzysz z twierdzenia cos
19 kwi 12:51
Matt: 42 = 52 +52 − 2*5*5* cos kata
a drugi kat 180− pierwszy policzony
kwestia tylko policzyc
19 kwi 12:52
tim:

czerwony + różowy = 4cm
bok = 5cm
różowy = 2cm
| | 2 | |
Liczymy sin α = |
| α ≈ 23,5, więc β ≈ 66,5 |
| | 5 | |
Kąty w rombie to 133 oraz 47
19 kwi 12:54
Hania =): a cos konkretniej;>

?
19 kwi 12:55
Hania =): aa dziekuje

*
19 kwi 12:55
tim: Można też sposobem Matta też wyjdzie to samo
19 kwi 12:56
MAtt: a co mam Ci jeszcze policzyc
16 = 50 − 50 cos
−34 = −50 cos
cos=0.68
odczytujac z tablic masz ze kat ma miare 47 a drugi 133
19 kwi 12:58
19 kwi 13:04