17 kwi 15:54
Ajtek:
Suma miar kątów w Δ=180o
jeden z kątów ma miarę 60o, zatem dwa pozostałe mają w sumie 120o.
Te dwa kąty mają miary odpowiednio: x i 2x czyli:
x+2x=120o
3x=120o ⇒ x=...
17 kwi 15:58
Ajtek:
Czyli kąty mają miarę:
x=....
i
2x=...
17 kwi 16:00
Jurek: Chodzi o zadanko 2, te środkowe, nie te 1
17 kwi 16:01
Jurek: Pierwszy link, zadanko środkowe. Jakby ktoś mógł poobliczać...
17 kwi 16:05
Ajtek: Tutaj masz podpowiedź:
i17 kąty wierzchołkowe itd.
17 kwi 16:08
Jurek: Dzięki, już wiem jak to zrobić dzięki temu
17 kwi 16:15
Ajtek:
17 kwi 16:16