obliczyc
kam: Do gry planszowej używana jest kostka w kształcie czworościanu foremnego, którego krawędź ma
długość 2. Wyznacz odległość między skośnymi środkami krawędzi tego czworościanu.
ZNALAZŁAM COS TAKIEGO ALE GDZIE JEST PUNKT F

Rozważ przekrój czworościanu ABCW płaszczyzną WEC,gdzie E jest środkiem krawędzi AB.
EC i EW to wysokości trójkąta równobocznego o boku a=2.
EC= EW = h=
2√22
CW= 2
Odległość |EF| jest równa wysokości h trójkąta WEC :
h
2 + 1
2 =
√32
h=
√2
Odległość między środkami krawędzi skośnych równa jest
√2