miejsca zerowe funkcji kwadratowej
mixek: dana jest funkcja f okreslona wzorem
f(x)=ax2+bx+c dla x należącego do R
sprawdź, że jeżeli a*c<0, to funkcja f ma dwa różne miejsca zerowe, których iloczyn jest liczbą
ujemną.
17 kwi 15:37
Mila: Δ=b2−4a*c>0 jeśli a*c<0 czyli istnieją 2 różne pierwiastki, dalej spróbuj z wzorów Viete'a
17 kwi 15:40
mixek: jeszcze wzorów Viete'a nie miałem. Poszukałem w necie że x1*x2=c/a ale co z tym zrobić?
17 kwi 15:51
Mila: | | c | |
skoro c*a<0 to |
| też mniejsze od zera, zatem x1*x2<0 to znaczy, że mają rózne znaki. |
| | a | |
17 kwi 16:00