POMOCC
kasia: F(x)= (1+tgx)/ctgx dla x nalezacego <pi/6 do pi/3>
a − rozwiaż równanie f(x)=2
b − wyznacz najmniejsza wartosc funkcji
19 kwi 12:16
Mickej :
tg
2x+tg−2=0
tgx=t
t
2+t−2=0 dalej dasz rady sama
19 kwi 12:24
Mickej : a zbiór wartości to podstaw skrajne wartości do końcowego równania tgx
19 kwi 12:26
kasia: wychodzi mi tgx=1 i tgx=−2. Jak rozwiazac to drugie?
19 kwi 12:36
Mickej : to 2 odpada z założenia nie należy do przedziału więc nie rozwiązujesz
19 kwi 12:41
ania: ok dzieki
19 kwi 12:44
Mickej : to Kasia czy Ania

nie ma za co
19 kwi 12:45
Bogdan:
Dodam, że przy tangensach i kotangensach przed rozpoczęciem
rozwiązywania równania trzeba podać założenia, czyli określić dziedzinę.
W tym zadaniu należy przyjąć założenia:
1. x ≠ π2 + k*π, ze względu na tgx,
2. x ≠ k*π, ze względu na ctgx,
3. ctgx ≠ 0 => x ≠ π2 + k*π ze względu na mianownik ≠ 0
Stąd D: x € R \ {k*π}, czyli x ≠ k*π, k € C.
Dopiero teraz można przystąpić do rozwiązywania równania.
19 kwi 12:56
Mickej : Wiem bogdanie tylko akurat w tym przypadku jest to zbędne bo wyklucza nam to przedział
który mamy podany w zadaniu ale nie zaszkodzi podać dziedzinę
19 kwi 12:59
Magda Płachta: ∑≈≠βγδπΔΩ∞≤≥∈⊂⊂⊂∫←→⇒⇔∑≠≠αΩ∞≥∈⊂←→⇒⇔∑≈≈
19 kwi 13:02
Bogdan:
Zawsze trzeba podać dziedzinę wyrażenia i potem skonfrontować ją z podanym
przedziałem, w tym zadaniu dziedziną jest podany przedział przedział, ale wiemy
o tym dopiero po zobaczeniu dziedziny wyrażenia.
19 kwi 14:05