parametr
blogther: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x2 + (m − 5)x + m − 7 =0 jest najmniejsza?
jak licze pierwsza Δ to wychodzi ujemna czyli zapisuje ze m ∊R
ze wzorow Viete'a wyznaczam x12 + x22
( x1 + x2 )2 − 2x1x2 podstawiam
(m − 5)2 − 2(m − 7) =0
i znow wyznaczam delte i mam
m2 − 12m + 39 = 0
Δ <0
moze ktos wyjasnic lub poradzic jak ugrysc to zadanie?
17 kwi 15:11
ZKS:
f(m) = m
2 − 12m + 39
Funkcja ta przyjmuje minimum w wierzchołku paraboli ponieważ (1 > 0) więc:
17 kwi 15:14
Mila: Z Twoich obliczeń, ( nie sprawdzałam) wynika,że
f(m) =m
2−12 m+39 to suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
| | 12 | |
Funkcja ta ma wartość najmniejszą dla mw= |
| =6 |
| | 2 | |
17 kwi 15:16
Mila: ZKS nie widziałam Cię .
17 kwi 15:17
blogther: a ja nie widziałem ze dwa razy wrzuciłem to zadanie jedna dzieki za pomoc
17 kwi 15:23
ZKS:
Nic się nie stało
Mila chociaż jestem teraz pewien swoich obliczeń.
17 kwi 15:27