parametr
blogther: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x2 + (m − 5)x + m − 7 =0 jest najmniejsza?
jak licze pierwsza Δ to wychodzi ujemna czyli zapisuje ze m ∊R
ze wzorow Viete'a wyznaczam x12 + x22
( x1 + x2 )2 − 2x1x2 podstawiam
(m − 5)2 − 2(m − 7) =0
i znow wyznaczam delte i mam
m2 − 12m + 39 = 0
Δ <0
moze ktos wyjasnic lub poradzic jak ugrysc to zadanie?
17 kwi 15:03
Święty: | | 12 | |
Jest najmniejsza w wierzchołku czyli m0= |
| =6  |
| | 2 | |
17 kwi 15:07
blogther: okey dzieki
17 kwi 15:12