ciąg
myślący: Niech ciąg (a
n) n∊N będzie ciągiem arytmetycznym o wyrazach dodatnich (a
i > 0 , i=1,2,...).
| | a1+an | |
Udowodnić że √a1 * an ≤ n√a1*a2*....*an ≤ |
| (w drugim wyrażeniu jest |
| | 2 | |
pierwiastek n−tego stopnia jeżeli źle widać)
Jaką nierówność otrzymamy przyjmując a
1 = 1 , a
2=2 ,..., a
n=n ?
Proszę o pomoc . (to zadanie z gwiazdką

)
17 kwi 14:38
17 kwi 15:04
myślący: pomoże ktoś?
17 kwi 15:45
Mila: | | n+1 | |
√n<√n!< |
| pierwiastek jest n−tego stopnia |
| | 2 | |
17 kwi 15:51
kolargol: co to napisałeś


?
17 kwi 16:03
17 kwi 16:09
myślący: napisałem pierwiastek n−tego stopnia czyli n jest w tej "wywrze" pierwiastkowej

i tam
widać to jak się dobrze przyjżeć w środkowym wyrażeniu.
17 kwi 16:11
17 kwi 16:17
!!!!!!!!!!!Łatwe: jesli masz pierwiastek z n stopnia to wyrenujesz z wczesniejszego dzialania n i dzielisz przez
współczynik n ....proste
17 kwi 16:25
myślący: wiem i to jest żeczywićsie proste ale to jest druga część zadania , a jak zrobić pierwszą

?
czyli udowodnić że ....

?
17 kwi 16:49
myślący: robie tak:
| | 1+1 | |
dla n =1 : √1*1 ≤ 1√1 ≤ |
| ⇔ 1≤1≤1 Prawda |
| | 2 | |
zakładam że dla każdeko n≥1 prawda
dla n+1
| | a1+an+1 | |
√a1*an+1 ≤ n√a1 * a2 * ... * an * an+1 ≤ |
| w drugim wyrażeniu |
| | 2 | |
jest
pierwiastek stopnia n+1 tylko nie wiem jak to zapisać bo mi nie wyświetla
no i co dalej jak to udowodnić

17 kwi 16:56
myślący: błagm pomóżcie ....
17 kwi 17:03
myślący:
17 kwi 17:28
myślący: Pomoże ktoś

? please
17 kwi 18:16
myślący:
17 kwi 18:44
myślący: hej może ktoś pomóc Bardzo Bardzo proszę
17 kwi 19:19
17 kwi 20:01
myślący: hej pomoże mi ktoś skonczyć dowód indukcyjny bardzo proszę....
17 kwi 23:55
Mila: Nie napisałeś, że chodzi o dowód indukcyjny.
18 kwi 00:01
myślący: ale w zadani jest udowodnij że a zadanie podane jest na samej górz więc proszę udowodnijcie
mi to na jaki kolwiek sposob (nawet może być indukcja)
18 kwi 16:08
18 kwi 17:03
myślący:
18 kwi 18:20