działania
Dzasta: Wykonaj działanie i wynik przedstaw w najprostszej postaci:
(x + y − 1)2
Wnik w odpowiedziach to: x2 + y2 + 1 +2xy − 2x − 2y
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak to wyliczyć?
17 kwi 14:28
Mateusz:
Ze wzoru skróconego mnozenia
17 kwi 14:29
Ajtek:
Ewentualnie na piechotę:
(x+y−1)2=(x+y−1)(x+y−1)=...
17 kwi 14:31
Dzasta: Jeśli wzór skróconego mnożenia, to który?
17 kwi 14:32
Ajtek:
(a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
U Ciebie mamy
(x+y−1)2 czyli: a=x, b=y, c=−1
17 kwi 14:36
Dzasta: Dzięki.
17 kwi 14:37
Ajtek: Proszę

.
17 kwi 14:39
Mila: Najłatwiej Ci będzie tak:
(x + y − 1)*(x + y − 1)=i wymnożyć "każdy z każdym".
17 kwi 15:21
Ajtek: Witaj
Mila, zerknij na post z godz. 14:31
17 kwi 15:22
Mila: Cześć Ajtek, dopiero jedną kawę wypiłam i śpię.Przepraszam.
17 kwi 15:30
Ajtek: Parzyć następną?

.
17 kwi 15:31